torsdag 22. oktober 2009

Avholdsselskapets domenetrass


Går du til dnt.no kommer du ikke til flotte bilder av fjell og vidde, men derimot til Det Norske Totalavholdsselskap. Denne ulogiske løsningen må generere en flom av feilbesøk til avholdsbevegelsen, og kanskje det nettopp er dette som får dem til ikke å gi fra seg domenet. De kan sikkert vise til fantastiske besøkskurver hver eneste uke.
Men ærlig talt, det må da være mulig å tenke litt lengre enn sitt eget vannglass. Hva vinner avholdsbevegelsen på å ruge på et domene som folk flest åpenbart tror tilhører Den norske turistforening? De ville vinne mye mer på å kjøpe det ledige domenet totalavhold.no samtidig som de generøst overlater dnt.no til den organisasjonen som virkelig burde hatt det, altså Den norske turistforning.
Avholdsselskapet er ikke alene om denne typen domenetrass, selv om det kanskje er det mest ekstreme eksempelet i norsk sammenheng. Avholdsfolket har et par tusen medlemmer, turistforeningen har mer enn et par hundre tusen medlemmer. Men går du til nsf.no kommer du faktisk heller ikke til Norsk sykepleierforbund, men til Siviløkonomene. De har 15 000 medlemmer mot sykepleiernes nærmere 90 000. Går du til svanen.no kommer du ikke til Nordens best kjente miljømerke, men til seilskuta Svanen. Domenet ap.no eies verken av Arbeiderpartiet eller The Associated Press, men derimot av luringen Aftenposten. I det siste tilfellet må du merke deg at hvis du sender en e-post til en journalist i Aftenposten, brukes domenet @aftenposten.no. Så hvorfor de skal ruge på ap.no, kan man bare spekulere i.

Så tilbake til dnt.no. Personlig har jeg ikke særlig sans for å organisere avholdsfolk i en egen bevegelse. Jeg tror mer på å fremme gode eksempler slik som Trygve Hegnar. Men når avholdsselskapet først er en faktor i samfunnet, kunne det være en ide for dem å tenke litt over hva som fremmer avholdssaken. Er det å tviholde på et domene som ifølge folks rettsfølelse tilhører Turistforeningen, eller er det å være litt smarte og visjonære og heller overlate domenet til en organisasjon hvis medlemmer tilfeldigvis korrelerer ganske bra med faktorene nøkternhet, samfunnsengasjement, antimaterialisme og ansvar for natur og miljø? Dette er verdier som så vidt jeg kan forstå samsvarer svært bra med verdigrunnlaget i avholdsbevegelsen. Så la de gode miljøene arbeide sammen, og ikke mot hverandre. (Får håpe Thorbjørn Jagland leser dette.)

Ingen kommentarer: