mandag 9. februar 2009

Ny tallforestilling fra NRK


25. januar i år lovet kringkastingsdirektøren overfor Kringkastingsrådet at NRK Nyheter fremover skulle kunngjøre datagrunnlaget (i meningsmålinger) på nrk.no når NRK produserer nyhetsartikler. Men det gikk bare halvannen uke før NRK laget en nyhetssak basert på en meningsmåling – fortsatt uten at tallgrunnlaget ble gjort tilgjengelig for publikums kontroll.
Denne gangen blir private barnhager fremhevet som bedre enn de kommunale. I oppslaget heter det: ”Slår kommunale barnehager på hele 29 av 30 punkter. Det viser undersøkelsen TNS Gallup har gjort for Kunnskapsdepartementet.” Undersøkelsen er nedlastbar fra regjeringens nettsider, men PDF-filen inkluderer ikke krysstabuleringen som NRK baserer sine undersøkelser på.
Etter en del søk på nettet, fant jeg frem til TNS Gallup-undersøkelsen på barnehage.no. ”Hvor fornøyd er du med barnets trivsel i barnehagen?”, lyder hovedspørsmålet. Og hør bare den ”dramatiske” forskjellen: Kommunale barnehager: 89 prosent svært/meget fornøyd. Private barnehager: 92 prosent svært/meget fornøyd. Hele TRE prosentpoengs forskjell på kommunale og private barnehager, altså.
Men rett skal være rett - det stemmer at det er en tendens i datamaterialet til at private barnehager kommer bedre ut i meningsmålingen enn kommunale barnehager. Jeg synes bare at tendensen er for svak til å konkludere slik NRK gjør. Hvis man arbeider med opinionsundersøkelser, vet man at usikkerhetsmomentene er store. La oss se på et annet spørsmål fra undersøkelsen: ”Hvor fornøyd er du med personalets samarbeid med deg som foresatt?” Kommunale barnehager: 72 prosent svært/meget fornøyd. Private barnehager: 76 prosent svært/meget fornøyd.
Vi kan registrere FIRE prosentpoeng i forskjell mellom de to typene barnehager. Hvis vi resonnerer med et annet eksempel og tenker oss at 72 prosent av alle nederlendere svarer at de liker sjefen på jobben, mens 76 prosent av alle tyskere svarer at de liker sjefen, har vi da en såkalt sak på grunnlag av at tyskerne liker sjefen mye bedre enn nederlendere? Er fire prosent nok? Eller har vi egentlig avdekket at tyskeres og nederlenderes preferanse for sjefen er ganske lik.
Personlig har jeg ingen formening om hvorvidt det er på sin plass å fremheve kvaliteten i private barnehager fremfor kommunale. Det kan godt være at de private er bedre. Men skal man først stikke kniven i kommunal sektor, bør kniven være skarp, og ikke sløv slik som i dette tilfellet. Tallene for ”svært/meget misfornøyde” er for øvrig ikke oppgitt. Og når tall ikke er oppgitt, kan man jo lure på om dette har en årsak?
Uansett om dette er en journalistisk sett god sak eller ikke – her har NRK igjen unnlatt å vise til tallgrunnlaget. Jeg ber om at kringkastingsdirektør Hans Thore Bjerkaas følger sitt eget pålegg slik det ble formulert overfor Kringkastingsrådet: Når NRK lager nyhetssaker på grunnlag av meningsmålinger - da skal grunnlaget publiseres.

1 kommentar:

Monica sa...

Flott at du følger med!
Pressen har fritt spillerom alt
for mye.