søndag 25. januar 2009

NRK må publisere datamateriale


Etter at jeg i flere måneder har etterspurt underlagsmateriale til en nyhetssak publisert av NRK i oktober i fjor, klaget jeg saken inn til Kringkastingssrådet, som behandlet den 22. januar. Kringkastingsdirektør Hans-Tore Bjerkaas svarte at min klage var berettiget og at NRK fremover vil publisere datamaterialet de bruker i nyhetssaker.
Hør svaret her


I det aktuelle nyhetsinnslaget 26, oktober 2008 konkluderte journalisten om Oslo-folks holdninger til innvandrere. Hun opplyste ikke om tallgrunnlaget, men i Kringkastingsrådet kom det frem at det var på "rundt 200". Usikkerheten knyttet til meningsmålinger er i utgangspunktet høy. Når journalister i tillegg reduserer kritisk minimum for statistiske utvalg fra 1000 respondenter til 200 respondenter, kan man undre seg over hva som foregår i redaksjonene.
Det aktuelle NRK-innslaget er forsatt tilgjengelig her
Journalisten som produserte det aktuelle innslaget unnlot av ukjent årsak å sende meg saksunderlaget, altså Norstats datamateriale. Forklaringen kan være nettopp at journalisten hadde utilstrekkelig grunnlag for å publisere innslaget og dermed ikke ville blamere seg selv og NRK.
Det finnes meg bekjent ikke noen omforent minimumsgrense for hvor stort et utvalg en undersøkelse må ha for å være gyldig. Omkring tusen spurte er imidlertid fast prosedyre for meningsmålingsfirmaer. Spesielle forhold skal ligge til grunn hvis et lavere utvalg aksepteres. Når NRK konkluderer om Oslo-folks holdninger etter å ha spurt "rundt 200" personer, kan man jo gjøre seg en del betraktninger om verdien av en slik undersøkelse.

Utdrag fra Bjerkaas' svar:
"Klageren har helt rett i at vi må legge ut bakgrunnsinformasjon om metode og utvalg på nett. Det er vi helt enige i og det er en grunnpremiss som ikke er til stede her"
"Det lokale utvalget i Oslo er på rundt 200. Det gjør undersøkelsen mer usikker med et såpass lite utvalg og nettopp av disse grunner er det viktig å legge ut bakgrunnsdata.”

Bjerkaas bekreftet overfor Kringkastingsrådet at underlagsmaterialet fremover vil bli lagt ut sammen med nyhetssakene på nrk.no.

2 kommentarer:

Monica sa...

Så bra!
Dette er jo et så lite utvalg at
konklusjonen kunne ha vært hva som
helst!
Godt at du følger med!!
Redegjørelsen i Nett-TV var bra og
burde høres av mange flere!
Jeg håper du følger denne type
saker videre! Det er kjempeviktig
i et samfunn hvor de fleste sluker
rått det mediene presenterer!

elisabeth sa...

Enig med Monica. Flott at du følger med ogsamtidig har fått en beklagelse fra NRK. Skummelt at NRK lager store nyhetssaker på bakgrunn av et lite utvalg. Det ble jeg overrasket over. Kjempebra jobbet:-)