mandag 20. april 2009

Førti festlige oljeår


Debattinnlegg (red. versjon publ. i Aftenposten 28. april): Hvem er frekk nok til å invitere til fest for å feire bransjens bidrag til den globale oppvarmingen? Naturligvis snakker vi om Oljeindustriens landsforbund. Nå skal 40 års oljeutvinning feires med brask og bram.
Hvis vi vil begrense den menneskeskapte drivhuseffekten, må vi få kontroll over utslippene av klimagasser. Den viktigste kilden er fossile brensler som kull, olje og gass. (Les mer på cicero.uio.no)
Dette står det ingenting om på det nylanserte http://www.oljenorge40aar.no/ Her råder tvert i mot en svært romantisk oljelykke, med invitasjon til den norske befolkningen om å erklære hva oljen ”har betydd for deg”. Du finner også intervjuer med 40 lykkelige norske borgere i forskjellige sektorer som ikke kan få lovprist oljeutvinningen nok. Norge flommer jo over av penger – la oss feste!
Gå inn på disse nettsidene du også, og gjør ditt for å kommentere dette tanketomme og skamløse utspillet fra oljeindustrien. For hva har ikke oljen har gjort for ”deg”? Oljen har resultert i at Norge har levert et unødvendig høyt bidrag til de globale co2-utslippene.
Oljeutvinningen er et tragisk eksempel på kortsiktig ressursutvinning, fullstendig frikoblet fra en forståelse for hvilke dramatiske konsekvenser klimaproblematikken vil ha for kommende generasjoner.
Det oljen har gjort for meg, er først og fremst å gi meg en erkjennelse av miljøpolitisk avmakt. Stopp oljeutvinningen nå!

Les "bloppen" min på OLFs nettside her
NB: Hvor lenge "bloppene" over er aktive, blir styrt av OLF. Jeg ser ikke bort fra at forbundet kommer til å stryke "bloppene" da de etter alt å dømme ikke er den type ytring OLF ønsker.

Ingen kommentarer: