tirsdag 29. september 2009

Mitt helsenorge – med spesiell vekt på tobakkspolitikk


Som varslet i en tidligere blogg, kommer her Mitt helsenorge. Dette er en slags oppfølger til bloggen Mitt miljønorge, som faktisk nådde helt opp til å bli postet på Miljøpartiet De Grønnes Facebook-side.


Bli med til tobakksnorge 2020!

Røyk på resept: Røykere og snusere får ikke tak i tobakk uten å oppsøke lege og problematisere sin avhengighet. I samråd med legen forsøker røykeren å legge opp en plan for å slutte og i nedtrappingstiden skriver legen ut resept på tobakk.

Nikotin etter avhengighet: Legen vurderer i samråd med pasienten hvilken type tobakk pasienten skal få resept på. Nikotin-, karbonmonoksid- og tjærekonsentrasjonen i sigarettene bestemmes i samråd med legen.

Sigarettmerkene forsvinner: Tobakken på apotekene leveres ut i nøytral ”blå-hvit” innpakning og sigarettmerkene fjernes fra hyllene. Dermed forsvinner også all attraktiv og stilskapende emballasje. Røykerne vil ikke lenger røyke Prince eller Marlboro, men en kaldt deklarert mikstur av nevnte giftstoffer.

Tobakk til kostpris: De ekstremt høye avgiftene på tobakk fjernes, og tobakken selges til produksjonspris i likhet med andre (medisinske) preparater. Hensikten med dette er å vise samfunnsmessig solidaritet med røykerne. De er nemlig ofre for tobakksindustrien og i overveiende grad personer med lav utdanning og lav inntekt. Deres røyking skjer uavhengig av hva tobakken koster, og myndighetene har innsett at de høye kostnadene ved tobakksbruk kun fungerer som en ekstra belastning for en allerede underprivilegert gruppe.

Røyking blir tungvint og vanskelig: Røyking på offentlig sted forbys. Resultatet av dette er at røykerne må trekke inn i boliger eller til mer eller mindre øde steder med lite ferdsel. (Som en utilsiktet effekt av dette stiger Frp markert på gallupene i 2017 og hele programmet Tobakksnorge 2020 vil vakle.)

Reklame for nikotinavvenningsprodukter slik som tyggegummi forbys: Årsaken er at disse medikamentene bidrar til å skape et inntrykk av at nikotinavhengighet både er normalt og et permanent fenomen.

Taxfree-salget opphører: Dette absurde systemet som gjør flyturer til en orgie i tobakk og alkohol avlyses. På overtid, spør du meg (eller andre festbremser). Maken til uetisk impuls for å stimulere ferge- og flytrafikken skal du lete lenge etter.


Og der tenker jeg røyken er rimelig stumpet. En faglig kommentar fra Monica hvis jeg er heldig? Klokken er ni. Det er natt.

Ingen kommentarer: