søndag 18. januar 2009

Regjeringen hjelper boligselgerne


Regjeringen har foreslått å åpne finn.no for folk flest, slik at vi ikke blir nødt til å bruke eiendomsmeglere for å markedsføre boligen vår. Eiendomsmeglerne skal slite med å finne gode grunner for at de skal få beholde monopolet, men forsøkene er allerede i gang.
I reklamebladet EiendomsMarkedet 16. januar, sier styreleder Stein Drogseth i Eiendomsmeglernes forening at "eiendomsmeglerbransjen har lite å frykte. Det er forbrukerne som kan komme til å bli utsatt for villedende reklame". Det er en frisk påstand at folk flest er mer tilbøyelige til villedende markedsføring enn eiendomsmeglerbransjen selv. Bransjen er beryktet for sin svulstige språkbruk og er som fluepapir på bråkjekke kremmere.
Man behøver ikke lese mange prospekter før man skjønner at målet i eiendomsbransjen er å få selv det minst attraktive objekt til å bli en ”sjelden mulighet med stort potensial”. Selv kjøpte jeg en treroms leilighet for 15 år siden. Megleren lo da jeg spurte om drenering, byggeplaner på nabotomten og takets kvalitet. ”Alt er tatt hånd om”, smilte han. Men etter innflytting begynte byggearbeidene på nabotomten, vannet piplet inn i vaskekjelleren og det lekket gjennom taket. Et interessant eksempel på forbrukervern. Jeg fikk for øvrig kr 10 000 i erstatning fra selgeren.
Forslaget fra Regjeringen fortjener honnør av flere årsaker. Det viser publikum at politikk ikke bare er høytsvevende og uforpliktende retorikk, men også innebærer handlekraft og konkrete løsninger på de problemene publikum erfarer i hverdagen. Forslaget er også positivt fordi finn.no har tydelige monopolistiske trekk og derfor bør følges svært nøye.
Vi kan i mange tilfeller ha nytte av eiendomsmeglere, men dette gjelder spesielt ved salg av større eiendommer hvor det er mye å holde oversikt over. En mellommann kan være nyttig når verdier for millioner skal skifte eier, men det juridiske ansvaret er likevel alltid ditt.
Forslaget fra regjeringen innebærer jo heller ikke å fjerne boligtaksten. Denne har til hensikt å påpeke objektets sterke og svake sider samt anslå en verdi. Så lenge taksten opplyser om de formelle sidene ved objektet, er jo meglernes rolle først og fremst å gjennomføre budrunden. Dette burde ikke være en umulighet for en privatperson.
For deg som skal selge en toroms andelsleilighet i et veldrevet borettslag på Sinsen, er eiendomsmeglere et kostbart mellomledd. For deg vil Regjeringens forslag bety at du ved å selge selv vil kunne spare penger. Nærmere bestemt vil du kunne spare omtrent like mye som du alternativt ville brukt på en eiendomsmegler.

1 kommentar:

CathrineK sa...

dette stemmer eg i! in god kommentar som tar fatt i det vesentlige her!!