fredag 30. januar 2009

Usannsynlig innbo er bortkastet å forsikre


Forsikringsselskapene gir deg erstatning etter en beregning av innboets verdi og ikke etter forsikringssummen. Du som tror at du får utbetalt hele forsikringssummen når det brenner, tar feil.
Fra finansnæringens standpunkt er det nemlig å forstå som svindel hvis du skulle få utbetalt mer enn det du kan sannsynliggjøre at du hadde av innbo etter en brann.
Det behøver ikke se ut som svindel fra kundenes ståsted. På den ene siden kan du gjeldsforsikre og uføreforsikre deg og forvente en konkret utbetaling hvis uhellet er ute. Mange tror at innboforsikring også fungerer slik: Hvis det brenner får jeg utbetalt en forhåndsbestemt sum som gir meg en god start til å kjøpe innbo i nytt hus. Men nei, det er feil. Du får utbetalt en sum som tilsvarer det forsikringsselskapet samtykker i at du hadde i huset og selfølgelig ikke mer enn verditaket du har betalt for via premien.
I en e-post skriver Finansnæringens hovedorganisasjon (FNH):
"Når det gjelder innboforsikring og forsikringssum så er det viktig at forsikringssummen gjenspeiler reelle verdier og at det er reelle tap som erstattes. Dokumentasjon og sannsynliggjøring av tap må løses i hvert tilfelle. For eksempel kan det hende at man ikke kan vise kvitteringer hvis huset er brent ned. Sannsynliggjøring må da skje på alternativ måte."
Det er trist hvis vi har et samfunn hvor det er grunn til å frykte at folk ville brenne ned sitt eget hus for å heve en innboforsikring. Det er jo denne type logikk som ligger bak forsikringsselskapenes krav om sannsynliggjøring. Jeg tror imidlertid at en betydelig del av den norske befolkning tror at de får utbetalt summen de er forsikret for hvis det brenner. Å betrakte disse som svindlerisk innstilte er en fremmed tanke for meg. De forestiller seg bare at de ved en eventuell brann vil motta et oppgjør fra forsikringsselskapet som er avklart på forhånd. Men der tar de altså fullstendig feil.

Ingen kommentarer: