mandag 18. mai 2009

Coca Colas to tunger


På forbilledlig vis svarer Coca Colas kommunikasjonssjef på mine spørsmål om Coca Cola og konsernets holdninger til sukker. Problemet er bare at svarene han gir i liten grad gjenspeiles i markedsføringen av drikkene.

Coca Colas kommunikasjonssjef argumenterer svært godt for konsernets holdninger til forbruket av deres egne drikker. Argumentene samsvarer trolig langt på vei med den rollen myndighetene ønsker at drikkene skal har i vår hverdag.

Problemet er imidlertid at det er sviktende samsvar mellom disse argumentene og den varedeklarasjonen vi finner på flaskene og ikke mist den tilhørende massive markedsføringen. Etter min mening er Coca Colas argumentasjon også inkonsekvent på en rekke områder:


  • Selv om Coca Cola har rett i at alle næringsmidler skal forbrukes med måtehold, hviler et spesielt ansvar på produsenter av næringsmidler der risikoen for livsstilssykdommer er overhengende. At Coca Cola er bevisst på dette ansvaret er overhodet ikke kommunisert på Coca Colas varedeklarasjon. Her har Coca Cola en jobb å gjøre.


  • Selv om Coca Cola har utviklet et bredt sortiment drikker – med og uten sukker og kullsyre – foreligger det meg bekjent ikke dokumentasjon som viser at noen av disse drikkene har en positiv eller nødvendig rolle i kostholdet vårt. Høyt forbruk av sukker har en rekke uheldige virkninger og det har også høyt inntak av kullsyreholdige drikker og drikker med kunstig søtstoff. Forskningen kan ikke dokumentere alle skadevirkninger når sammenhengene er kompliserte, men hvis befolkningen helse kommer først, bør føre var-prinsippet gjelde. Dette bør Coca Cola i større grad ta inn over seg.


  • Den virkelig interessante påstanden er at ”sukker har sin naturlige plass som del av et balansert kosthold”. Dette må da vise til raffinert sukker slik vi finner det i Coca Cola, og påstanden leder til et interessant spørsmål: Hvilke mangelsykdommer kan personer som ikke drikker Coca Cola pådra seg? Før Coca Cola hevder at raffinert sukker har en naturlig plass i vårt kosthold, bør dette spørsmålet besvares.


Fra Wikipedia kan vi sakse følgende: ”Studies have indicated potential links between processed sugar consumption and health hazards, including obesity and tooth decay. John Yudkin showed that the consumption of sugar and refined sweeteners is closely associated with coronary heart disease. It is also considered as a source of endogenous glycation processes.”

Jo da, sukker har en plass i kostholdet vårt, men å si at denne plassen er naturlig leder jo til et visst forklaringsproblem med hensyn til hvordan vi klarte oss før sukkeret ble introdusert. Etter min mening er det uheldige med Coca Colas markedsføring først og fremst at de forutsetter at brukerne klarer å håndtere den kunnskapen man finner på for eksempel Wikipedia i forbindelse med deres forbruk av Coca Cola. Det forutsetter at brusdrikkere både er bevisste, intelligente og i stand til å ta vare på sin egen helse. Det er de dessverre langt fra alltid.

Ingen kommentarer: