mandag 1. juni 2009

Orakelet i Leikanger


Du vil støte på mye rart hvis du bestemmer deg å finne ut av offentlig forvaltning. Selv forsøker jeg som annonsert å finne ut av hvorfor vi får utbetalt lønn med halv skatt i desember, men dette viser seg å være mye vanskeligere enn først antatt. Jeg kan forstå at orakelet i Leikanger – norge.no – ikke kan svare om dette, men at de heller ikke har den fjerneste anelse om hvor lang tid Finansdepartementet kan innvilge seg på å svare, er noe mer overraskende.
Når en etat profilerer seg med slagordet ”din veiviser i det offentlige” var jeg optimistisk med tanke på om hvorvidt de i det minste kunne si hva reglene sier om hvor lenge Finansdepartementet kan bruke på å svare meg. Men neida.

Første svar fra norge.no lød slik:

På norge.no har vi en temaside som heter Forvaltning og styringsverk. Her har vi samlet lenker til aktuelle lover og regler. Vi har inkludert en lenke til Lov om behandlingsmåten i forvaltningssaker. I paragraf 11a av denne loven vil man finne informasjon om saksbehandlingstid og foreløpig svar som gjelder for forvaltningen, inkludert FIN.

Problemet med dette svaret, er at reglene det vises til dreier seg om hvor lenge du må vente på å få svar om et vedtak. Min henvendelse dreier seg derimot om ren informasjon.

Jeg spurte derfor norge.no på ny og fikk følgende svar – og hold deg fast, for nå viser norge.no sine papirmuskler:

Generelt gjelder at spørsmål om utfyllende informasjon ikke er å betrakte som et enkeltvedtak -jamfør definisjonene i forvaltningsloven § 2 a og b. Dermed kommer en slik henvendelse ikke inn under reglene om krav om foreløpig svar etter en måned og reglene om klagerett på enkeltvedtak.Viss du ønsker mere informasjon om hvordan forvaltningsloven skal tolkes kan du kontakte fylkesmannen i ditt fylke eller Lovavdelingen i Justis- og politidepartementet Har du spørsmål som gjelder skatt kan du rette disse til ditt lokale Skattekontor eller ringe Skatteopplysningen på tlf 800 80 000. Viss du ellers ønsker å klage på hvordan du blir behandlet av forvaltningen kan du kontakte Sivilombudsmannen.

Hu hei! For å få svar om hvor lang tid et departement kan bruke på å informere en enkeltperson om en over femti år gammel lovbestemmelse som gjelder samtlige lønnsmottakere i Norge, råder min veiviser i det offentlige meg til å ta saken opp med fylkesmannen, Justisdepartementet eller Sivilombudsmannen. Var det noen som sa god dag mann, økseskaft.

I min vedvarende kamp for forbedring av ressursbruken i offentlig forvaltning vil jeg uansett følge "oppfordringen" fra norge.no. Hvis ingen har spurt om dette før, er det på tide at noen gjør det. Følg med på Mediavakten!

Ingen kommentarer: