tirsdag 4. november 2008

Det enkleste er å være subjektiv


Forviller du deg inn på P3 og programmet Osen-banden forstår du fort at noe skurrer. Her har vi en programleder som er et sted mellom morsom og seriøs, og ikke går av veien for å si sin personlige meninger i politiske saker. Alt under paraplyen av lisensbetalt kringkasting. Skal det være sånn?
Du finner lite prinsippiell informasjon om subjektivitet og objektivitet på NRKs nettsider. En e-post til redaksjonen avklarer imidlertid forholdene knyttet til Osen-banden. Jøte Toftaker svarer: "Osenbanden er ikke et vanlig upartisk radioprogram, når vi har fått jobben med å lage dette programmet for P3 så har vi fått i oppdrag å levere et subjektivt radioprogram, hvor vi gjerne tar stilling i saker og temaer. Vi gjør det åpent, og mener på ingen måte at alle skal være enige i alt vi sier og mener. Om noen jubler eller blir provoserte av det så syns vi det er fint, og aller best syns vi det er når folk gjør seg opp sine egne meninger."
Det vanskeligste er å være objektiv, så hvorfor ikke gjøre det subjektivt og enkelt? Problemet er bare at begreper av typen "Arbeiderpartiets rikskringkasting - ARK" bare får større legitimitet gjennom denne type løsninger. Desto mindre forskjell det blir på en enkel nærradio og NRKs programmer, desto mindre behov har vi for NRK.

Ingen kommentarer: