tirsdag 10. mars 2009

Kampen for kvalitet i NRK fortsetter: Ny klage til Kringkastingsrådet


I går publiserte NRK resultatene fra nok en meningsmåling uten samtidig å gjøre datamaterialet tilgjengelig for publikum. På bakgrunn av denne tredje nyhetsartikkelen som publiseres i strid med kringkastingsdirektørens løfte i januar, foretar jeg en kort presentasjon av hver av de tre nye sakene jeg har registrert siden saken ble behandlet i Kringkastingsrådet og samtidig en kort problematisering av hver sak:


8. februar 2009: - Private barnehager er bedre enn de kommunale I artikkelen fremheves private barnhager som bedre enn de kommunale. Datagrunnlaget fra undersøkelsen er ikke publisert. Ved egne undersøkelser finner jeg frem til datamaterialet. Det viser seg for eksempel at 89 prosent er svært/meget fornøyd med kommunale barnehager mot 92 prosent for private barnehager. Hele tre prosentpoengs forskjell på kommunale og private barnehager, altså. Oppslaget holder etter min mening ikke tilstrekkelig kvalitet og er like betenkelig som NRK-innslaget i november der datagrunnlaget for en Oslo-vinkling var "omkring 200 respondenter". Les hele kommentaren her


8. mars 2009: Fremskrittspartiet er mest synlig I artikkelen heter det at Fremskrittspartiet på flere områder er "best i klassen" når det gjelder å håndtere media. Datagrunnlaget fra undersøkelsen er ikke publisert. Journalisten svarer heller ikke på min forespørsel om hvorvidt datamaterialet kommer til å bli publisert. Dataleverandøren er obskur og undersøkelsesresultatene burde absolutt blitt lagt frem til allment innsyn. Les hele kommentaren her

9. mars: Til kamp mot umulig byråkrat-språk I artikkelen heter det "I en fersk spørreundersøkelse fra TNS Gallup svarer én av tre nordmenn over 15 år at offentlige skjema er vanskelige å fylle ut.". Datagrunnlaget fra undersøkelsen er ikke publisert. I denne siste artikkelen er det publisert tre nett-TV-klipp og fire PDF-skjemaer, men gallupen skal vi av en eller annen årsak ikke få se. Hvorfor ikke?

De overordnede kravene til NRKs allmennkringkastingstilbud, dvs. til både kjernetilbudet og annen redaksjonell virksomhet, framgår av vedtektene § 3-3:

"Det samlede allmennkringkastingstilbud skal via fjernsyn, radio og interaktive medier eller liknende sikre den norske befolkningen et bredt tilbud av programmer og tjenester. I tilbudet skal etterstrebes høy kvalitet, allsidighet og mangfold."

Det er viktig å merke seg at selv om NRK kan påberope seg redaksjonell frihet, kan NRK altså ikke påberope seg frihet fra høy kvalitet. Selv om en vurdering av kvaliteten på nyhetsartikler ikke er en eksakt vitenskap, er det mye som tyder på at både oppslaget i november om holdninger til innvandring og oppslaget i februar om barnehager faktisk ikke holder god kvalitet. Hvorvidt oppslaget om Fremskrittspartiet i mars holder nødvendig kvalitet, er umulig å vurdere siden datamaterialet holdes tilbake. Det samme gjelder oppslaget om byråkrat-språk.

Vi betaler lisens og vi vil ha kvalitet. Vi vil at redaksjonssjefen i NRK heller skal stoppe en sak som ikke er av høy kvalitet, fremfor å publisere den med håpet om at ingen maser om å få se datamaterialet. Er du enig, kringkastingsdirektør Hans Thore Bjerkaas?
Saken blir med dette igjen fremmet for Kringkastingsrådet ved en e-post til rådssekretæren.


(Fotomontasje ved Harald Nyquist. Bildet er lånt lovlig og gratis fra Morguefile.)

Ingen kommentarer: